تقویت گوش موسیقیایی
توضیحات:
-
به نام خدا
گوش یا به اصطلاح هوش موسیقیایی به میزان مهارت یک فرد در اجرا ، آهنگسازی و درک آن از دنیای موسیقی گفته میشود. هاوارد گاردنر در تئوری هوشهای چندگانه خود، به هوش موسیقیایی پرداخته است. به نظر او هوش موسیقیایی ، توانایی ذاتی برخی از انسانها در درک الگوهای شنیداری، آهنگها و صداها می باشد.
توجه به صداهای محیط
با ساده ترین کار شروع کنید. در هر موقعیتی چشم های خود را ببندید تا در عالم اصوات قرار بگیرید. به ریتم و آهنگ هر چیزی که می شنوید کاملا دقت کنید.
توجه به جزییات موسیقی
به اجزای آهنگ خوب گوش کنید، هر آهنگ از ترک های مختلفی تشکیل شده که به صورت لایه های متعدد روی هم سوار شده اند و با ترکیبشان موسیقیِ نهایی شکل می گیرد. در تصویر پایین، عکسی از ترک ها را در یک DAW می بینید. در واقع کار ارنجمنت در همین صفحه انجام می شود.
آواز بخوانید
یک راه دیگر، خواندن ترانه همزمان با نواختن وکال ملودی یا Lead line است. وکال ملودی معمولاً ساختار پیچیده ای نداشته و با هر سازی می توانید بنوازید. با این کار هماهنگی دست و ذهن تقویت می شود. کار سختی نیست؛ کافی است الگوی پایۀ آهنگ و گام – معمولاً ماژور – را پیدا کنید.
سعی کنید بدون نت بنوازید
اگرچه بدون نت، به سختی می توانید آهنگ را به صورت کامل بنوازید ولی با این کار، کمک فراوانی به قدرت شنیداری خود کرده اید. در یوتیوب و اسپاتیفای پلی لیست های زیادی وجود دارد. یوتیوب این مزیت را دارد که سرعت پخش را کاهش دهید تا آن قسمت هایی که سریع نواخته می شوند را بهتر متوجه شوید. بهتر است این کار را با آهنگ های ساده شروع کنید.
به بیس دقت کنید
یک روش عالی برای تقویت قدرت شنیداری، گوش دادن و تمرین bass line است. البته حتماً لازم نیست این قسمت با گیتار بیس نواخته شده باشد. شما می توانید این تکنیک را روی آهنگ های بتهوون و جاستین بیبر هم امتحان کنید. نوع ساز مهم نیست. نکتۀ اصلی، با دقت گوش دادن است و اجرای مو به موی آنچه می شنوید. معمولاً باس، نقش هارمونی زمینه را بازی می کند. بنابراین با درک باسِ یک آهنگ، به صورت غیرمستقیم دانشتان از توالی آکوردها بهبود یافته و قادر به شناسایی آن ها در هر ترک دیگری خواهید بود. بعد از تسلط روی باس می توانید روی آکوردها متمرکز شده و مینورها و ماژورها و … را تشخیص دهید. هنگام شناسایی آکوردها به اینترنت مراجعه کنید تا تا بفهمید در تشخیص خود چقدر دقت داشته اید. ابتدا از آهنگ های ساده شروع کنید و به مرور به آهنگ های پیچیده تر بروید.
کوک بود همیشگی ساز
یکی از نکات قابل توجه این است که قبل از تمرین مطمئن شوید سازتان کوک است. این کار به مرور می تواند به تشخیص صدای اصلی سازتان به شما کمک کند و باعث شود تا اگر هنگامی سازتان کوک نبود متوجه این موضوع شوید. با این روش گوش شما به مرور زمان تقویت می شود و کم کم قادر خواهید بود صدای واقعی نت ها را از یکدیگر بشناسید. این را بدانید که هنگام تمرین با سازی که از کوک خارج شده، گوشتان دچار گیج می شود ، دلیل آن هم این است که هر بار که با آن تمرین می کنید صدای جدیدی را از ساز می شنوید. این کار میتواند مانع بزرگی برای بهبود مهارت شنیداری شما باشد.