متد سوزوکی
توضیحات:
-
به نام خدا
بنابراین هر کودکی که به درستی آموزش ببیند می تواند توانایی موسیقایی خود، همانطور که همه کودکان توانایی صحبت کردن به زبان مادری را یاد می گیرند پرورش داده و توانمند گردند. در نتیجه پتانسیل هر کودک در یادگیری نامحدود است.
امروزه روشهای مختلفی برای آموزش موسیقی به کودکان نیزوجود دارد که متد سوزوکی را می توان یکی از این روش ها دانست. متدی که تلاش می کند تا با استفاده از این روش کودکانی را آموزش دهد که در کنار یادگیری موسیقی مهارت های مهم در زندگی مانند نظم، استقامت و دقت را یاد بگیرند. متد سوزوکی با باور به این اصل که همانگونه که کودکان با زحمت یاد می گیرند به زبان مادری صحبت کنند و در محیطی مملو از عشق، محبت ، تشویق والدین و محیط خانوادگی قادرند به دشوارترین مهارت ها یعنی گفتار قابل فهم پاسخ دهند و رشد کنند، می توانند در این محیط نیز موسیقی را یاد گرفته و توانمند گردند. متد سوزوکی که توسط دکتر Shinichi Suzukiبا نام "رویکرد زبان مادری" نام گرفته است دارای اصول و قوانینی درزمینه یادگیری موسیقی می باشد. وی که مربی ویلون بوده معتقد است که آموزش موسیقی هدف اصلی من نمی باشد بلکه می خواهم از این طریق شهروندانی خوب وانسانهایی نجیب پرورش دهم.
او با تحقیقاتی که برروی یادگیری زبان مادری انجام داد توانست روش نوینی را درآموزش به کودکان ابداع کند. دکتر سوزوکی در روش آموزشی خود معتقد است زمانی که کودک صحبت کردن را یاد می گیرد فاکتورهایی مانند گوش دادن، انگیزه ، تکرار، تسلط گام به گام، حافظه، واژگان، مشارکت والدین وعشق را با خود به همراه دارد.
برخی از مواردی که در این متد مورد اهمیت است عبارتند از:
آموزش اولیه کودکی (ECE): این آموزش اولیه به طور خاص برای نوزادان و کودکان نوپا از (۰ تا۳ سالگی) برای درس های آینده سوزوکی طراحی شده است. کودکان در این روش فرصت دارند تا با سازهای کوبه ای وتن های مختلف آشنا شوند. آنها همچنین با سرودهای کودکانه، داستان گویی و سایر فعالیت های موسیقی که برای کمک به مهارت های اجتماعی، عاطفی، هماهنگی حرکتی، گوش دادن وسایر مهارتهای پیش از سواد آموزی نیاز است آشنا شده و از طریق این فعالیت ها آنها را یاد می گیرند. آنها معمولا درپایان دوره ECE در حدود سه سالگی آماده یادگیری یک ساز موسیقی هستند.
شنیدن: کودکان یاد می گیرند که با گوش دادن و تقلید از زبان گفتاری که در اطرافشان صحبت می شود صحبت کنند. در این متد توجه زیادی بر گوش دادن روزانه به ضبط رپرتوار سوزوکی وهمچنین موسیقی شده است. هر چه دانش آموزان بیشتر به ضبط صدا گوش دهند راحت تر نوازندگی را یاد می گیرند.
مشارکت والدین: والدین در این متد نقش اساسی دارند. یادگیری در این محیط نیاز به همکاری بین والدین، معلم و فرزند می باشد. والدین در هر درس شرکت کرده و با یادداشت برداری وازطریق تمرین در خانه به عنوان "معلم خانه" شناخته می شوند. آنها باید ضبط های روزانه را انجام داده و به ایجاد محیطی از عشق، تشویق، پشتیبانی و درک کودک کمک نمایند همچنین آنها باید در کنسرت ها، کارگاه ها، دروس گروهی ، فارغ التحصیلی ها و مدارس تابستانی با فرزند خود شرکت کنند.
محیط مثبت: برای آموزش در این روش محیط پرورش باید محیطی مثبت در درس ایجاد کند. همچنین ایجاد این محیط در خانه نیز ضروری است. کودکان وقتی با تحسین و تشویق مورد حمایت اعضای خانواده قرار گیرند با اشتیاق یاد می گیرند. آنها از این طریق یاد می گیرند دستاوردهای یکدیگر را بشناسند و محیطی مملواز همکاری را ایجاد نمایند.
رپرتوار: یکی از مهمترین بخشها در متد سوزوکی رپرتواراست. در این قسمت هرقطعه به دقت انتخاب شده و هر ساز یک رپرتوار مخصوص به خود را دارد و کودکان از طریق مجموعه موسیقی موجود در هر ساز بادانش آموزان سوزوکی در سرتاسرجهان پیوند دارند.
خواندن: همانگونه که زبان خواندن درکودک بعد ازاینکه او بتواند روان صحبت کند شروع میشود. خواندن موسیقی نیز به دنبال دستیابی به مهارت های شنیداری، تکنیکال و موزیکال در کودک بسیار حیاتی و مهم است. در این متد بعد ازمهارت های پایه نوازندگی بر روی درستی لحن وتن صدا و آهنگ سازی موسیقی توجه می شود.
فعالیت های فردی و گروهی: علاوه بر آنکه دانش آموزان دارای دروس فردی هستند در کلاس های گروهی نیز شرکت می کنند. این فعالیت ها باعث می شود تا آنها کنارسایرین نوازندگی کرده و این عمل به آنها تجربه ارزشمندی در گروه داده و باعث تقویت مفاهیم آموخته شده در دروس فردی می شود. آنها در اجراها و کارگاه های آموزشی شرکت کرده و دروس سایر کودکان را نیز مشاهده می کنند. این فعالیت ها نیزابزار انگیزشی فوق العاده ای برای رشد کودک می باشند.
موارد فوق تنها بخشی از فعالیت های این متد است که تلاش دارد تا کودکان را به گونه ای متفاوت با دنیای موسیقی آشنا سازد و پس از پایان این دوره گواهی فارغ التحصیلی را به کودکان ارائه می دهد. همچنین این نکته قابل ذکر است که متد سوزوکی تنها منحصر به موسیقی نمی باشد ." رویکرد زبان مادر" در زمینه های دیگر مانند هنر، ریاضیات و شعر با موفقیت به کار گرفته شده است.