از شیوههای تدریس موسیقی کودک تا زمینه بروز خلاقیت
توضیحات:
-
به نام خدا
بسیاری از والدین به دنبال یافتن بهترین آموزشگاه موسیقی برای کودکان خود هستند. در این میان، نقش یک معلم موسیقی خوب بسیار مهم و حیاتی است، چراکه در فضای آموزشگاه، نزدیکترین ارتباط را با کودک شما دارد.
کودکان توانایی یادگیری هرچیزی با الگوی ریتمیک را دارند و میتوان گفت که کودکان خود را با موسیقی ابراز میکنند. با این حال، آموزش موسیقی به آنها یک چالش متفاوت است. درسهای موسیقی علاوه بر قابل فهم بودن، باید سرگرمکننده و جالب باشند.اما چگونه؟ متدهای تکراری آموزش موسیقی، موجب یکنواختی کلاسهای موسیقی میشوند. بدترین اتفاق ممکن برای یک معلم موسیقی در کلاس این است که شاهد از دست رفتن علاقه هنرجو به موسیقی باشد. اما چگونه میتوان از این اتفاق جلوگیری کرد؟
نگران نباشید موسیقی کودک میتواند بسیار جذاب و هیجانانگیز باشد! روشهای آموزشی لذت بخش زیادی وجود دارد که میتواند به درک کودکان از موسیقی کمک کند. اگر درک مطالب برای آنها مشکل باشد، طبیعی است که علاقه خود را از دست بدهند. در ادامه با تکنیکهای جالب و خلاقانهای که معلمان میتوانند استفاده کنند تا موجب تفاوت آنها شود، آشنا میشویم.
۶ تکنیک جالب برای آموزش موسیقی به کودکان
۱- برنامه ریزی دقیق راهی برای افزایش نگرش مثبت کودکان
کلاسهای موسیقی بر حسب تفاوتشان نیاز به برنامه ریزی مجزا دارند. موسیقی کودک به دلیل ویژگیهای حساس، نیازمند برنامه ریزی خاص و ومنحصربهفردی است. برنامهریزی مداوم برای کودکان میتواند بسیار مؤثر باشد. وجود برنامه مناسب موجب افزایش ارتباط با کودکان میشود.
بسیاری از معلمان موسیقی از اینکه زمان مشخصی را برای برنامهریزی دانشآموزان خود صرف میکنند اما، به نتیجه دلخواه نمیرسند، تأسف میخورند. بااینحال ، باید امیدوار باشند و تمرکزشان را از دست ندهند. این برنامهریزی هنگامی که کودکان به طور مؤثر دروس خود را آموختهاند ، خود را نشان میدهد. علاوه بر این ، میتوان از این زمان استفاده کرد تا معلمان بتوانند انگیزه شخصیشان را برای گسترش مهارتهایشان تقویت کنند. کودکان در فضای آموزشگاه نه تنها درس موسیقی را یاد میگیرند بلکه نگرش مثبت معلمان خود را نیز فرا میگیرند.
۲-آموزش عملی به منظور یادگیری آسان
موسیقی چیزی نیست که بتواند در حافظه جا خوش کند. موسیقی فرایند خلاقانه ای است که باید از درون فرد جریان یابد. فعالیتهای عملی باید به عنوان چاشنی به روش تدریس اضافه شوند، این امر یادگیری کودکان را آسان میکند. چیزهایی مانند دست زدن ریتمیک یا آواز خواندن جزو بهترین کارهای موجود برای ورود کودکان در فرایند یادگیری است. استفاده از بدن کودکان برای یادگیری موسیقی میتواند امر یادگیری را آسان کند، زیرا به کودکان کمک میکند تا درس را به حافظه بسپارند.
۳-ورود به دنیای کودکان
بهترین راه برای حفظ علاقه کودکان آموزش آهنگها یا سبکهای مورد علاقه آنهاست. نیازی به یک سبک خاص موسیقی برای آموزش موسیقی کودک نیست زیرا همه سبکهای موسیقی منابع مفیدی برای آموزش و همچنین یادگیری هستند.باید از کودکان خواسته شود تا راجب سبکها و هنرمندان موردعلاقهشان صحبت کنند. برای خردسالان میتوان از آهنگهای برنامههای تلویزیونی موردعلاقهشان استفاده کرد. این امر موجب ورود به دنیای کودکان میشود.
۴-تعامل ، موسیقی کودک، یادگیری مشارکتی
اگرچه تمرین فردی برای فرایند یادگیری بسیار ارزشمند است ، اما با اینحال کودکان زمانی که آموختههای موسیقی خود را با فردی دیگر به اشتراک میگذارند، لذت میبرند. طبق تحقیقات، یادگیری مشارکتی، برای یادگیری دروس پیچیده به کودکان بسیار مفید است. کودکان از طریق آموزش، به مشارکت در کار گروهی تشویق میشوند. یادگیری با همسالان بسیار قدرتمندتر از درس خواندن در کلاس است. کودکان باید در گروه قرار گیرند، به یکدیگر معرفی شوند و برای شرکت در فعالیتهای گروهی ترغیب شوند.
در این میان نقش آموزشگاههای موسیقی در برگذاری فعالیتهای جنبی در کنار آموزش، مانند کنسرت نوآموزان موسیقی در سالنهای موسیقی شهر، بسیار حیاتی است.
۵-فناوری، محدودیت یا خلق موقعیت
همزمان با پیشرفت فناوری، کودکان امروزی نیز پیشرفت میکنند.کودکان امروزی بومیان دیجیتال هستند و فناوری، امروزه منبع مناسبی برای آموزش است. استفاده هوشمندانه از فناوری میتواند تدریس را بسیار مؤثر جلوه دهد. استفاده از برنامهها و سایر سایتهای ویدئویی، یادگیری درس را بهیادماندنیتر میکند. نمایش فیلم از اجراهای زنده، روشی مؤثر برای آموزش به دانشآموزان در مورد نحوه نواختن سازهاست. با این کار کودکان با هنرمندان مشهور آشنا میشوند و از آنها الگو برداری میکنند.
کودکان بهوسیلهی فناوری میتوانند امکان به اشتراک گذاری دستاوردهای خود با همسالان، والدین و دیگران را داشته باشند. سادهترین راه ممکن برای استفاده از فناوری، انتشار ویدئویی از اجرای کودکان در فضای مجازی است.این امر حتی به صورت پخش زنده نیز امکانپذیر است.
۶-معلمان خلاق، کودکانی خلاقتر
معلم موسیقی کودک، باید یک روانشناس کودک خوب هم باشد.یک معلم خوب کسی است که همدل، دارای صبر و نگرش مثبت است. همچنین میداند که در صورت لزوم، چگونه دانشآموز را تحت فشار قرار دهد. دانشآموزان باید هنگام رسیدن به سطح معینی با پاداش تشویق شوند.
معلمان باید فرصت بروز خلاقیت را به کودکان بدهند.بهعنوان مثال هنگامی که کودکان در مورد قطعه یا سبک خاصی از موسیقی آموختند، مرحله بعد این است که بتوانند قطعه خود را به همان سبک آهنگسازی کنند.
در کل، یادگیری باید سرگرم کننده و جالب باشد. یکی از راهها، تلفیق موسیقی و بازی با یکدیگر است. معلمان، برای اثر بخشی بیشتر دروس، باید درسهای خود را سرگرمکنندهتر در نظر بگیرند. و دانشآموزان باید به صورت گروهی تقسیمبندی شده و بر اساس عملکردشان، درجهبندی شوند. بچهها عاشق این هستند که توسط معلمان خود مورد تقدیر و تشکر قرار گیرند، به خصوص وقتی که جواب سخت کوشی آنها با هدایا است!